Zabálják a rossz híreket

Miért imádják az amerikaiak a rossz híreket? Teszi fel a kérdést a reason.com magazin. Erre választ ugyan nem ad az amerikai National Bureau of Economic Research (NBER – egyfajta gazdaságkutatú intézet, a szerk.) dolgozata, de rávilágít arra, hogy a jelenség valóban létezik: az USA-beli média a többi angolszász beszámolókhoz képest jóval negatívabb képet fest a pandémiáról – főként a fogyasztási szokáskra reagálva.

Az NBER kutatói azt találták, hogy a külföldi tudományos cikkek 65 százaléka és a nem USA-ban íródott új cikkek 54 százaléka volt tónusában negatív, míg az USA médiában írt cikkek csaknem mintegy 91 százaléka volt ilyen.

“Az amerikai (USA) médiafogyasztók imádják a negatív történetek a covid kapcsán, és úgy általában véve a negatív sztorikat,” – írták a kutatás szerzői, melynek címe: “Miért minden covid hír csak rossz hír?”

NBER

A tudósítások tónusa gyengén korrelált a pandémia terjedésével: Mintegy ötször annyi médiafigyelem öszpontosult a növekvő esetszámokra, mint arra, amikor ezek csökkentek, még akkor is, amikor valóban csökkenő volt a tendencia!

A rossz hírek különösen kifejezettek voltak két téma kapcsán:a vakcina kérdéskörében és az oktatás témájában. A vakcinációval kapcsolatosan a méda leginkább “szakorvosi különvéleményeket és ellenvetéseket mutattak be, szemben az optimista kimenetellel és lehetséges sikerekkel”. És valóban, “Trump és a hidroxichloroquin valóban több médafigyelmet kapott, mint a vakcint kutató cégek és tudósok” -írja az NBER tanulmány.

Hasonlóan a média rendkívül negatívan számol be az iskolák újranyitásáról, szemben a tudományos vélekedéssel – melyek szerint az iskolabezárás nem old meg semmit.

Politikai megosztottsák szerint nem lehet kategorizálni ezeket az eredményeket: mind a jobb, mind a baloldali sajtó rendíkvül negatív volt, más országokkal való összevetésben.

“A negativitás teljesen pártfüggetlen” – írják a szerzők.

Egyébként ezek az eredmények egyáltalán nem meglepőek, tekintve a média “rossz-hír fetisizmusát”, sajnos a híradások tényleg imádják a gyermekrablásoktól kezdve a gyilkosságokig a leginkább rossz híreket, melyektől azt lehet érezni, hogy nagyobb a jelentőségük és gyakoriságuk, mint a valóságban. Másfelől csak magunkat okolhatjuk, ugyanis csak azt kapjuk, amire megteremtjük a keresletet. A cikk szerint ez amerikai unikum – nekem azért kísérteties a hasonlóság a magyar médaihelyzettel (a szerk.)

Miért rossz ez – mivel ez egy ördögi kör. Több rossz hírt fogyasztunk – depressziósabbak leszünk, állapítja meg a cikk, mely szerint rengeteg bizonyíték van már most arra, hogy a depressziós tünetek kimagasló szinteket értek el, mind gyermekek, mind felnőttek körében. Hogy mi a megoldás: Az NBER a CDC (Centres for Disease Control and Prevention – amerika járványügyi hivatal) javaslatait citálja: Ne fogyasszunk annyi covid cikket, mivel az káros az ön és környezetében élők egészségére.

(Azért ezt a cikket remélem még érdemes volt elolvasni a téma kapcsán.)

Leave a Reply